Woningmarkt en de mening van de borrel-experts

3 minuten leestijd

Blog

Bij elke anderhalvemeter-borrel gaat het nog steeds op z’n minst 10 minuten over corona. Gelukkig ligt de meest heftige tijd achter ons, maar de pandemie is nog steeds een hot topic. Nu de stofwolken zijn opgetrokken, verandert er naast een verlichting van de maatregelen nóg iets in ons land; de beroepsgroepen. We zijn namelijk niet meer met 17 miljoen virologen, we zijn nu met 17 miljoen economen! En een paar daarvan kom je op elk feestje tegen.

Maar waar de virologen van mening verschillen, zijn de (borrel)economen het wél met elkaar eens: het is duidelijk dat onze economie een klap gaat krijgen door corona. Voor sommigen zal het mogelijk een kleine tik zijn, bij de ander een keiharde dreun. Hoe kan het dan dat de huizen nog steeds als warme broodjes over de toonbank lijken te gaan?
Ondanks een onzekere toekomst en een spannende economie, staat een huis gemiddeld slechts 40 dagen te koop! Alsof er niks aan de hand is?

Aan ons wordt dan ook vaak de vraag gesteld hoe dat komt. En eigenlijk is daar een simpel antwoord op: vraag en aanbod. Er is gewoon meer vraag naar woningen, dan dat er aanbod is. Het is een landelijk probleem dat we ook in Boxtel en haar kernen zien. Hoewel er de komende periode wel gebouwd gaat worden, blijft er sprake van een tekort.
En dat landelijke probleem is de komende jaren ook echt nog niet opgelost.

Wel of niet je woning verkopen?

Mogelijk had je verhuisplannen nog vóór de coronacrisis begon. Wat is nu dan wijsheid?
Vooropgesteld: we gaan niet doen alsof we een glazen bol hebben, maar wij volgen de ontwikkelingen op de voet en kunnen je een klein beetje meenemen in de gevolgen voor ons vakgebied. We gaan daarbij uit van feiten. Die zijn nu:
– er is een lage hypotheekrente;
– er is een tekort aan woningen;
– er is sprake van een pandemie die gevolgen heeft voor onze economie;
– niemand kan in de toekomst kijken.

Er zijn op dit moment (juli 2020) nog geen enorm grote zorgen over de woningmarkt. Het woningtekort zorgt er namelijk voor dat we – hoe wrang en vervelend ook –  een stevig fundament hebben.
Gaat er dan helemaal niks gebeuren? Jawel, maar de vraag is of we daarvan moeten schrikken.
De verwachting is dat wat meer mensen hun verhuisplannen in de ijskast zetten.
Het concrete gevolg is minder bezichtigingen. Daardoor zal het overbieden en de hysterie die we bijvoorbeeld 6 maanden geleden zagen wat gaan afnemen. De markt zal naar verwachting wat gaan normaliseren. Dus waar we eerst bij sommige woningen 25 aanvragen voor een bezichtiging kregen, zijn er dat straks misschien 10. En dat is nog steeds veel.
Mocht je enige twijfel hebben of je je woning nu te koop moet zetten: het is nog steeds een goed moment om te verkopen. In de maanden maart en april was er sprake van een dip, maar die bleek van korte duur en inmiddels zijn we als vanouds aan het werk.

En hoe zit het dan met kopen?

Goede vraag! Als jij op zoek bent naar je droomhuis, dan hoeft de coronacrisis dat in principe niet in de weg te staan. De hypotheekrente is nog steeds relatief laag en er is beweging op de markt.
“Ja, maar ik was op een feestje en daar zei iemand dat de prijzen keihard gaan dalen”.
Het is volgens alle economen nog te vroeg om hier met zekerheid iets over te zeggen.
Er is een vermoeden dat de huizenprijzen in ieder geval minder hard gaan stijgen.
Verder is het afwachten. Feit is wel: de vraag naar huizen blijf in ieder geval groter dan het aanbod.

Conclusie?

Wat we weten, is dat we heel veel niet weten.
Dit blog  is geschreven begin juli 2020. Het beschrijft de dag van vandaag.
Komt er in het najaar een tweede coronagolf? De overheid heeft veel geld ingezet op baanbehoud, is het voldoende? Hoe is het vertrouwen van de consument? Valt de schade aan de economie enigszins mee? Wat doet de hypotheekrente? Allemaal zaken waar we nog geen weet van hebben.

Heb je toch nog vragen over de aan- of verkoop van een woning?
Dan hebben wij eigenlijk maar één advies: haal je informatie bij een expert, en niet op een anderhalvemeterborrel…