Veranderingen in de woningmarkt in 2021: dit is wat je moet weten.

3 minuten leestijd

Blog

Een nieuw jaar betekent voor woningzoekenden én voor huizenbezitters nieuwe regels, wetten en wijzigingen. Graag leggen wij de belangrijkste veranderingen kort uit met een kleine ‘disclaimer’.
 Bij regels en wetten is vaak sprake van voorwaarden en uitzonderingen. Doe dus altijd ook nog je eigen onderzoek.

Wijzigingen woningmarkt per 1 januari 2021

  • Geen overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers op de woningmarkt
.

De overdrachtsbelasting bedraagt normaal gesproken 2% en komt te vervallen voor deze groep. Een klein rekenvoorbeeldje: wanneer je een woning van € 300.000,- euro kunt kopen, dan scheelt dat dus € 6000,-. 
Per 1 april 2021 wordt het maximale bedrag waarvoor deze regel geldt € 400.000,-. Met starters en jonge doorstromers worden overigens personen tussen de 18 en (nog geen) 35 jaar bedoeld. Wil je goed op de hoogte zijn van de voorwaarden? Kijk dan hier.

  • Verhoogde overdrachtsbelasting voor beleggers.

Kopers die niet in het door hun gekochte huis gaan wonen, betalen vanaf 1 januari meer overdrachtsbelasting. Deze wordt met 6% verhoogd: van 2% naar 8%. Dit is ook van toepassing op een vakantiewoning.

  • Studieschuld telt minder mee bij een hypotheekaanvraag.

Je hebt misschien wel dankzij je studie een baan gevonden, alleen staat de bijbehorende studieschuld nu in de weg wanneer je een huis wil kopen. Vanaf dit jaar telt deze schuld minder mee bij de aanvraag van een hypotheek. Kan dit voor jou het verschil maken bij de aankoop van een woning? Vraag een hypotheekadviseur om advies.

  • En gesproken over hypotheken: ook voor tweeverdieners is er een verandering.

Zij kunnen namelijk meer lenen aangezien het laagste inkomen van de tweeverdieners meetelt voor 90% wanneer je een hypotheek wil afsluiten. Dit was voorheen 80%.

  • Het eigenwoningforfait daalt voor de meeste huizenbezitters.

Grote vraag voor een enkeling zal zijn: wat is een eigenwoningforfait, behalve een heel goed woord voor Scrabble of Wordfeud? Het is een percentage van de WOZ- waarde van je huis. Dat percentage moet je optellen bij je inkomen en dat is weer van belang bij je belastingaangifte. Makkelijker kunnen we het niet maken. Het is best ingewikkelde materie dus bezoek voor deze regeling de website van de Belastingdienst.

  • De renteaftrek gaat versneld omlaag.

Een wijziging voor mensen die in de hoogste belastingschijf zitten: per 1 januari 2021 is het maximale belastingpercentage waartegen aftrek van hypotheekrente mogelijk is, verlaagd naar 43%. Dit percentage wordt de komende jaren verder verlaagd naar uiteindelijk 37,10% in het jaar 2023.

  • De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omhoog. 


Sluit je een hypotheek af, dan kan dat in sommige gevallen met een NHG. Hiermee verklein je de financiële risico’s. Vorig jaar was de kostengrens € 310.000,-. 
In 2021 is dit verhoogd naar € 325.000,- en als je dan ook nog eens investeert in energiebesparende maatregelen, dan is het maximale bedrag € 344.500,-.
Deze regeling geldt niet voor iedereen. Hier vind je de voorwaarden.  
Een hypotheekadviseur kan je ook alles vertellen over dit onderwerp.

Maatregelen betreffende energie

  • Zorg voor het verplichte energielabel
.

Denk je eraan om je huis te verkopen? Vraag dan tijdig een energielabel aan, dat is sinds dit jaar verplicht bij woningverkoop of -verhuur! Een energieadviseur komt langs om het label op te stellen. Dit verplichte bezoek moet je zelf aanvragen als dit op jouw woning en situatie van toepassing is. Of dit zo is kun je nagaan op www.energielabel.nl Let op: de kosten voor het energielabel komen voor eigen rekening. Naar schatting kost dit € 190,- voor een woning en 
€ 100,- voor een appartement. Maar; de verschillende aanbieders hanteren uiteenlopende prijzen. Het kan dus geld opleveren als je kijk-en-vergelijk uitvoert. 
Ga naar de website van Rijksoverheid voor verdere informatie.

• Airco of warmtepomp? Ssssst!

Steeds meer mensen kiezen voor airconditioning en ook de warmtepomp wint aan populariteit. Wanneer deze buiten staan, dan mogen ze sinds dit jaar niet meer dan 40 decibel geluid veroorzaken bij de buren. Méér info vind je bij de buren, en ook hier .

• Bouwen? Alleen superzuinig.

Nieuwe woningen krijgen alleen nog een bouwvergunning als de woning zo goed als energieneutraal wordt opgeleverd.

  • De energierekening: betalen of ontvangen?

Per 1 januari is de energiebelasting op gas met 3 cent per kuub verhoogd. Het kan echter ook zijn dat je geld terugkrijgt als het gaat om je energierekening. Per huishouden ontvang je bij gemiddeld gebruik € 31,- retour. Op deze website vind je meer informatie.


De genoemde websites vertellen je meer. Op ónze website vind je heel wat anders. Ons woningaanbod bijvoorbeeld. Bekijk het hier en houd ook zeker onze sociale mediakanalen in de gaten.