Nieuwbouw versus bestaande bouw

3 minuten leestijd

Blog

Nieuwbouw versus bestaande bouw

We weten allemaal dat er de komende jaren gebouwd gaat worden in Boxtel en de omliggende kernen. Zoals gezegd in dit blog blijft er helaas nog  een tekort aan woningen, maar de keuze wordt wel iets groter.

En als je dan mag kiezen, wacht je dan tot een loting en kies je voor de voordelen van nieuwbouw? Of ga je nu al op huizenjacht en  maak je een keuze voor de voordelen van bestaande bouw? Wij zetten het even tegenover elkaar.  Het zal geen verrassing zijn: eigenlijk maak je geen “foute” keuze, maar neem deze checklist even door, al is het maar omdat er ook op financieel vlak een verschil is!

Voordelen van de bestaande bouw

Geen surpriseshow
Of het nu een centrumwoning uit de jaren ‘30 is, een woning in een woonwijk uit de jaren ‘70 of een huis dat eind jaren ‘90 werd gebouwd:  what you see is what you get. Van de kleur van de gevelstenen tot het aantal coniferen: je komt niet meer voor verrassingen te staan. Dat kan ook gelden voor toekomstige kosten. Als je een expert de woning laat bekijken voordat je gaat kopen, heb je zicht op wat er de komende jaren aangepakt of vervangen moet worden.

Gluren bij de buren
Wandel je een rondje door de wijk, dan proef je alvast de sfeer, zie je concreet hoe levendig het in de wijk is en of dit bij je wensen past. Misschien maak je bij toeval zelfs al kennis met de je nieuwe buren!

De keuze is reuze 
Het aanbod is wat meer gevarieerd. Er zijn nou eenmaal veel meer bestaande woningen dan  dat er nieuwbouw is.

Snel, sneller-snelst
De overdracht verloopt vaak sneller waardoor je (meestal) geen of minder dubbele lasten hebt.

Win-win
Je kunt soms spullen overnemen van de bewoners. Denk alleen al aan mooie raambekleding, dit scheelt vaak in de toekomstige kosten.

Groeeeen!
De wijk is al enige tijd in ontwikkeling en daarom veel meer aangekleed dankzij tuinen en openbaar groen. 

Voordelen van nieuwbouw

Geen verrassingen
Alles is spiksplinternieuw. Voorlopig is er dus geen groot onderhoud nodig. Als het goed is hoef je de komende jaren geen (grote) investeringen te doen. Ook is van onverwachte kosten de eerste periode geen sprake.

Zuinig
Je hebt bij nieuwbouw tegenwoordig te maken met een zéér gunstige energierekening. Dit komt door alle duurzame toepassingen die standaard zijn bij nieuwbouw. Het levert in sommige situaties tot wel honderden euro’s per jaar op!

Eigen Huis
Je kunt het helemaal jouw huis maken. De vloer, de keuken, de kranen en soms zelfs de plaatsen van de stopcontacten. Exact jouw wensen!

Safety first
Alles is ontworpen en aangelegd volgens de laatste veiligheidseisen. Denk aan het brandalarm, bedrading en ook inbraakpreventie.  Sinds 1999 is daar regelgeving op gemaakt, je woning is in de basis wat veiliger. Maar een garantie biedt het natuurlijk nooit.

Groennnnn!
Hoewel niet bij de kosten inbegrepen, kun je naast je woning ook je leefomgeving volledig naar keuze inrichten.

Lichtpuntje
Nieuwbouwwoningen zijn ruimtelijker, en da’s iets anders dan groter. Het huis oogt ruimer omdat de plafonds hoger zijn, trappen minder steil en omdat er tegenwoordig bij het ontwerp meer rekening wordt gehouden met lichtinval. 

Financiering bij nieuwbouw en bestaande bouw

Zoals je hebt kunnen lezen komen er kosten kijken bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van grote aankopen of investeringen. Bij bestaande bouw moet je misschien binnen vijf jaar toch echt de kozijnen laten verven,  je ketel vervangen of het dak laten vernieuwen. Bij nieuwbouw moet je aandacht hebben voor het bouwdepot maar zeker ook met dubbele woonlasten. Die moet je wel kunnen dragen. Je kunt natuurlijk ook een jaar bij je (schoon)ouders bivakkeren. Kan in potentie heel leuk zijn. Misschien.

Het meest bekende verschil in de financiering is de k.k. (kosten koper) bij bestaande bouw, versus v.o.n. (vrij op naam) bij nieuwbouw. We zouden hier een apart blog aan kunnen wijden. Dat gaan we echter niet doen. Als makelaar zijn wij géén hypotheekadviseur, we verwijzen je daarom via deze weg door naar de expert. Hij of zij kan je tot in detail vertellen welke hypotheek past en wat in deze een verstandige keuze is.

Samenvattend

Er valt voor allebei wat te zeggen, financiering is een belangrijk punt om mee te nemen voordat je een definitieve keuze maakt. Heb je al een besluit genomen en ga je voor nieuwbouw? We wensen je heel veel geluk bij de loting! Wil je een blik werpen op het aanbod van de bestaande bouw?


Klik hier voor ons aanbod.