Je huis verkoopklaar maken? Een handig stappenplan.

4 minuten leestijd

Blog

(Je kunt dit blog ook lezen als je gewoon een keer je huis netjes wil maken.) Veel bloggende makelaars schrijven over het verkoopklaar maken van een woning. Dat is niet voor niets, het is namelijk een erg belangrijk onderdeel in het verkooptraject. Eerst even een korte uitleg over deze term. Verkoopklaar maken wil zeggen dat je huis er perfect uitziet voor een eerste indruk. Dat houdt concreet in: brandschoon, opgeruimd, frisse lucht, een verzorgde tuin en zo min mogelijk persoonlijke spullen. Een goed onderhouden huis komt niet alleen ten gunste van de verkooptijd, maar ook van de verkoopprijs! En daarom presenteren we hier een kort stappenplan om tot een goed resultaat te komen. In het voorbeeld beschrijven we een woning, ook op een appartement zijn de tips natuurlijk van toepassing.

Stap 1. Opruimen

Een rommelig huis is echt een no go. Maar waar ga je beginnen?
Het is handig om van boven naar beneden te werken. Maak een start in de slaapkamers en eindig beneden, zo werk je gestructureerd en vergeet je geen enkele ruimte.

Voor alle slaapkamers is de ongeschreven adviesregel:
zorg voor een strak opgemaakt bed en een opgeruimd nachtkastje. Kleding in de kast, speelgoed aan de kant en de gordijnen open.

Slaapkamers gedaan? Op naar de badkamer.
Die behoorlijk uitgeknepen tube tandpasta, de vele flessen shampoo en de bodylotions mag je tijdelijk inwisselen voor mooie producten. Combineer met een neutrale (niet verwassen) handdoek en je hebt een hotel-waardige badkamer.

Benedenverdieping
De hal is – na de tuin – het eerste wat door de mogelijke kopers wordt gezien. Een warm en opgeruimd welkom is dus erg belangrijk. Kijk daarom eens kritisch naar je kapstok. Vaak hangt-ie overvol met jassen, (school)tassen, sjaals enz. Alles mag tijdelijk weg, laat eventueel twee mooie en neutrale items hangen. En heb je een toilet in de hal? Brandschoon achterlaten graag.

Dan de woonkamer.
Zeker met jonge kinderen is dit vaak een wat onrustige ruimte. Je kunt ervoor kiezen om de lego op kleur te sorteren en zelf een prachtig en symmetrisch bouwwerk te maken. Heb je daar geen tijd voor? Veeg de lego bij elkaar en leg het in een nette bak of een mooie mand. Kijk ook goed naar je eigen spullen. We kennen vrijwel allemaal de welbekende ‘opruimplekken’ als de eettafel, het aanrecht en vaak ook de trap naar de eerste verdieping. Die plekken moeten leeg. Dus weg met die blauwe enveloppen, knutselwerkjes van (klein)kinderen, de krant, sleutels en laptop. En onthoud: stapeltjes maken telt niet als opruimen.

O ja, nog even over huisdieren.
Die mag je uiteraard gewoon houden en meenemen naar je nieuwe huis, maar tijdens de bezichtigingen is het fijn als de cavia en zijn stro-hok eventjes uit logeren gaan. Geldt ook voor de kat en de krabpaal of voor Max de hond en z’n mand. Niet iedereen houdt van huisdieren en het neemt bovendien wat ruimte in. En voor ruimte geldt: more is more.

Vervolgen we onze weg naar de keuken.
Hier zien we vaak talloze potjes met kruiden, flessen olijfolie, schorten, theedoeken, afwasborstels, vaatwasblokjes en kookboeken. Mensen willen hun potentiële keuken zien, niet wat en hoe jij kookt. Het leidt af waar het om gaat en ook hier is dus het motto: plaats alles even achter de keukendeurtjes.

Algemene adviezen
Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer twaalf opladers. Deze slingeren vaak rondom de bank, het bed of op het aanrecht. Zeker zwarte opladers vallen extra op, en al helemaal tegen een witte muur. Plaats opladers waar mogelijk uit het zicht. En dan zijn er nog de persoonlijke spullen. Potentiele kopers moeten het gevoel krijgen dat ze in hun toekomstige huis rondlopen. Probeer die illusie al een beetje te geven. Het algemeen advies is om foto’s, uitnodigingen en meer persoonlijke spullen tijdens de bezichtiging te vervangen door iets anders.

We zijn er bijna. Maak tot slot je voor- en achtertuin in orde.
Stel je voor: de mogelijke kopers komen voor een eerste bezichtiging. Wanneer ze richting de voordeur lopen, is hun eerste aanblik een rommelige tuin vol met onkruid. Zelfs in je voortuin van 6m2 kun je de kopers al negatief beïnvloeden en is hun eerste idee ‘we moeten nog wel wat aan de tuin doen.’ Vanaf dat moment gaan ze mogelijk met die blik het huis door. En staat in je achtertuin een kapotte tuinset of een versleten barbecue? Dit kan de onterechte indruk wekken dat je huis niet goed onderhouden is.

Stap 2: schoonmaken

Je hebt schoonmaken én je hebt schoonmaken om je huis verkoopklaar te maken. Dat laatste is hier het geval. Naast stofzuigen en alles afdoen met een sopje ga je ook de details schoonmaken. Denk aan kitranden, het koffiezetapparaat, voetvegen op de plinten, stoffige lampenkappen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Werkelijk alles waar je oog op valt moet brandschoon gemaakt worden. Dat is meer dan een halfuurtje werk. Vraag daarom iemand om hulp, doe het één keer heel erg goed, dit scheelt je bij andere bezichtigingen al wel wat werk.

Stap 3: fris en fruitig

Zet de ramen tegen elkaar open en verwijder luchtjes van huisdieren of sigarettenrook. Houd het neutraal. Goedbedoelde geurkaarsen of wierrook zijn soms té indringend en geven eerder irritatie dan dat ze winst opleveren. Een leuke bos bloemen of een plant geeft ook een frisse indruk.

Meer tips nodig? Vraag het je verkoopmakelaar.
Veel succes!