Hoe en wat bij overbieden? Wij delen graag onze tips

3 minuten leestijd

Blog

Voor de meeste (niet alle) woningen die te koop staan is de vraagprijs tegenwoordig de start van het overbieden. De krappe woningmarkt zorgt ervoor dat je soms eenmalig een bod kunt uitbrengen en er dan maar het beste van moet hopen.  Graag helpen we je in deze situatie. In dit blog lees je onze tips bij overbieden.

Snelheid is geboden
Onze eerste tip: zorg dat je alles geregeld hebt wanneer je op huizenjacht gaat. Dat begint bij het zoeken naar een woning. Bij sommige woningen die te koop komen zijn de bezichtigingen al binnen een dag volgepland en is er een kijkersstop.  Volg dus makelaars op sociale media, vraag je vrienden en familieleden ook deze accounts te volgen en schrijf je in voor een zoekservice. Ook bij Tijn Maas Makelaardij bieden we dit aan. Aan het einde van dit artikel delen we de belangrijkste linkjes, waaronder die van onze zoekservice. Ook vind je daar onze bezichtigings-checklist. Hiermee ga je het koop- en biedingstraject goed van start.

Weet wat je kunt betalen!
Bij overbieden moet je er sterk rekening mee houden dat jouw bod uiteindelijk hoger ligt dan de taxatiewaarde van de woning. Voor dat laatste bedrag krijg je een hypotheek, de rest moet je zelf betalen.
Ben je dolgelukkig met je winnende bod maar blijkt dat je het tóch niet kan financieren en heb je géén voorbehoud van financiering afgesproken –  wat overigens steeds vaker gebeurt – dan kost je dit 10% van de koopsom aan boete. Vraag je hypotheekadviseur om meer informatie en een helder advies.

Schrijf een motivatiebrief
Het kán helpen om in een korte brief aan de verkopende partij uit te leggen waarom jij graag op deze plek wil wonen.

Ben je misschien in dezelfde straat geboren? Is dit de plek waar je jouw kinderen ziet opgroeien? Ben je afkomstig uit deze woonplaats en wil je hier heel graag blijven wonen? Licht je bod toe.
Mensen die een lange tijd van hun woning hebben genoten en er dierbare herinneringen hebben gemaakt, zijn soms gevoelig voor de motivatie van de volgende bewoners. Onlangs werd een vrouw uit Amsterdam landelijk nieuws omdat ze haar woning niet verkocht aan een beleggingspartij, maar voor minder geld aan een jong stel. ‘Want die gun ik het.’

Ga voor de voorwaarden
Sommige woningverkopers vinden de koopvoorwaarden belangrijker dan de euro’s.

Stel je eens voor dat mensen een nieuwbouwwoning gaan betrekken, dan willen ze hun huidige woning wel graag verkopen, maar er bij voorkeur nog een jaartje blijven zitten. Is dat voor jou geen probleem? Geef bij je bod aan dat je wil meebewegen met de wensen van de eigenaar. Zeker nu er nieuwbouw op gang komt is dit een reële situatie. Reserveer dus alvast een plekje bij je (schoon)familie of bekijk hoe je dit kan oplossen én indien nodig kunt financieren.

Schakel een aankoopmakelaar in
Een aankoopmakelaar is geen overbodige luxe.  Sterker nog; zonder aankoopmakelaar maak je tegenwoordig echt minder kans. In de grote steden kom je er zelfs niet eens meer tussen zonder aankoopmakelaar. Hij of zij is er op tijd bij en begeleidt je naar een realistisch bod waarbij je uiteindelijk niet verrast wordt door veel extra kosten achteraf.

De belangrijkste linkjes en een hoopvol bericht op een rij
Wil je je inschrijven als woningzoekende? Laat hier je gegevens achter. En heb je interesse in onze bezichtigings-checklist? Download de lijst en vul indien nodig aan naar eigen inzicht.
Wil je weten wat Tijn Maas Makelaardij als aankoopmakelaar kan betekenen?

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
Voor de liefhebbers én om te laten zien dat er echt nog wel hoop is op de woningmarkt; lees dit nieuwsbericht