Een aankoopmakelaar kijkt niet door een roze bril

4 minuten leestijd

Blog

Je droomhuis staat te koop en dit zou misschien wel eens je nieuwe woning kunnen worden. Of sterker nog: dit moet ‘m worden. De ruimte, de lichtinval, de details en de locatie zijn exact wat je zoekt in een huis. Na een bezichtiging rest niets anders dan het uitbrengen van een bod en bij overeenkomst het ontkurken van de champagne. Een droom komt uit.

Helaas is de droom van korte duur. Nog geen jaar na de verhuizing blijkt de warmtepomp al aan vervanging toe. Raar. Je had op Google gelezen dat de pomp nog wel een jaar of twee mee zou gaan. Het komt bovendien behoorlijk slecht uit. Je hebt al kopzorgen van het fietspad dat ze naast je woning gaan aanleggen. Precies op de plek waar jij op een bankje van de ondergaande zon geniet, komt nu een drukke fietsroute. Dat hadden ze je wel eens eerder mogen vertellen! (Voor de volledigheid: nee. Die taak heeft de verkopende partij niet.)

Met het advies van een aankoopmakelaar kun je dit soort zaken beter incalculeren. Het fietspad was er dan ook wel gekomen en de warmtepomp was evengoed aan vervanging toe geweest, maar je had het dan wel van tevoren geweten en een andere aankoopstrategie kunnen bepalen. Misschien had je zelfs geconcludeerd dat het beter zou zijn om nog even verder te kijken.

Tijn Maas is naast verkoopmakelaar ook aankoopmakelaar in Boxtel en omgeving. Hij legt uit welke  meerwaarde een aankoopmakelaar heeft.

Tijn: “Een goede aankoopmakelaar kijkt als het ware over de schouder van de potentiële koper mee. Hij of zij kan jouw droomhuis bekijken, maar dan zonder een blik door de roze bril. Een aankoopmakelaar ziet minpunten, kan je wijzen op kosten waar je in de toekomst rekening mee moet houden en weet alles van de omgeving. Dat bij elkaar zorgt ervoor dat je een reëel bod kunt uitbrengen en scherpe onderhandelingen kunt voeren.  De aankoopmakelaar kan hierin een rol spelen en je begeleiden bij het juridische gebeuren en de afhandeling van de koop. ”

Waar moet je precies aan denken bij het begrip omgeving?
“Aankoopmakelaars kennen de bestemmingsplannen, hebben ingangen bij het kadaster en weten welke vergunningsaanvragen zijn gedaan. Denk bij omgeving ook aan de verkeerssituatie en zaken die te maken hebben met het milieu of de bodemgesteldheid. Tot slot weet een aankoopmakelaar antwoord op vragen als: wat is er de afgelopen periode verkocht aan gelijkwaardige woningen in deze omgeving? Wat zijn plus- en minpunten die de marktwaarde bepalen? Welke voors en tegens zijn er? Doordat wij vooral lokaal werken (Boxtel, Esch, Liempde, Lennisheuvel en Gemonde) kennen wij de omgevingsfactoren in deze regio als geen ander. Het is belangrijke kennis die van invloed is op de waarde van een huis en die je mee moet nemen als je een reëel bod wil doen. Zeker als je niet uit deze omgeving komt is het aan te raden om een lokale aankoopmakelaar in te schakelen.”

In hoeverre heb je de garantie dat een aankoopmakelaar het beste advies geeft? Kijkend naar bijvoorbeeld het gegeven dat hij verkoopmakelaar is van een ander huis in de buurt.
“Je huurt een professional in die zelf ook een risico draagt. Een bij de NVM aangesloten aankoopmakelaar heeft namelijk een beroepsaansprakelijkheid en heeft daarom zelf ook een groot belang bij een veilige en goede aankoop. Los daarvan en vooropgesteld wil je natuurlijk altijd het beste voor de opdrachtgever.”

Je kunt een aankoopmakelaar ook inschakelen als je nog zoekende bent naar een woning. Is dat echt nodig? Al het aanbod is toch te vinden op de sociale media en Funda?
“Klopt, maar als je bij een aankoopmakelaar staat ingeschreven, dan heb je net een paar uur voorsprong ten opzichte van andere gegadigden die in dezelfde prijsklasse een huis zoeken. In een tijd waar er meer vraag dan aanbod is, kan het verstandig zijn om je in te schrijven. De bij ons ingeschreven woningzoekenden ontvangen vier uur voordat een huis online komt te staan een mailtje. Bij interesse kun je een afspraak inplannen en ben je mogelijk een van de eersten. Dat kan net het verschil maken.”

Veel mensen vragen zich af wat een aankoopmakelaar kost. Waar moet een geïnteresseerde aan denken?
“Er hangt geen vast prijskaartje aan het werk van een aankoopmakelaar. Het is echt maatwerk omdat geen enkel huis of traject hetzelfde is. Op basis van de wensen en eisen laten wij altijd vooraf weten wat het gaat kosten.”

Kun je eigenlijk nog wel een huis kopen zonder aankoopbegeleiding?
“Ja hoor. Je kunt de aankoop in principe zelf doen. Maar wil je deskundig advies om de aankoop zo goed en veilig mogelijk te doen, dan is een aankoopmakelaar de beste keuze.”


Via https://www.nvm.nl/wonen/aankoopmakelaar/  lees je meer informatie over de aankoopmakelaar.

Inschrijven bij Tijn Maas Makelaardij omdat je een huis zoekt?
https://www.tm-makelaardij.nl/zoekopdracht/