Bezichtiging gepland? Bereid je voor met onze checklist!

4 minuten leestijd

Blog

Vroeger was alles beter. Of nou ja, in ieder geval héél anders als het gaat om de aankoop van een woning. Tot een paar jaar geleden ging je kijken naar een woning die jouw interesse had. Vervolgens liet je alles rustig bezinken en maakte je een afspraak voor een tweede of zelfs derde bezichtiging.  Die tijden zijn door de krapte op de woningmarkt helaas voorbij en dat vraagt een andere aanpak. 

Tegenwoordig is het vaak zo dat je een bezichtiging gaat plannen en niet zelden al binnen enkele dagen een bod moet uitbrengen. De wet van vraag en aanbod gaat momenteel nergens zo hard op als in ons vakgebied. De eerste bezichtiging is dus enorm belangrijk geworden, simpelweg omdat je vaak maar één kans krijgt. De makelaar komt met goede en vereiste informatie, maar misschien net niet met datgene wat voor jou heel belangrijk is. Wij hebben daarom wat bezichtiging-tips op een rijtje gezet. Hiermee ga je goed voorbereid op pad.

1. Ga bezichtigen overdag

Een tip die niet altijd uitvoerbaar is, maar die we toch graag meegeven: ga de woning bezichtigen bij daglicht. Je krijgt dan een betere en eerlijkere indruk. Zo zie je bijvoorbeeld sneller de staat van het schilderwerk of kleine scheurtjes in het stucwerk. Bij kunstlicht valt dat minder op. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om kleine onvolkomenheden. Grote gebreken worden als het goed is altijd gemeld.
Ondanks jouw wens kan het zijn dat de bezichtiging toch in de avonduren plaatsvindt. Houd dan in je achterhoofd dat de sfeer mede veroorzaakt wordt door het kunstlicht. Je onderbuikgevoel kan dus negatief beïnvloed worden door een tl-buis boven de eettafel. Kijk door de sfeer heen, jij maakt het straks je eigen (t)huis.

2. Ga vooral af op je gevoel
Hoe kom je aanrijden in de wijk naar de woning toe, hoe ziet de omgeving eruit, wat is de eerste indruk als je de woning binnen komt, voldoet het aan de verwachtingen/de wensen die er zijn? Je gevoel is een belangrijke raadgever tijdens en na een bezichtiging. Goed om naar te luisteren dus.

3. Kijk kritisch naar de tuin

‘Het huis beschikt over een heerlijke tuin gelegen op het zuiden’. Leuk en mooi, maar als er een berkenboom in die tuin staat, dan is het met hooikoortsklachten niet altijd genieten. Mag je de boom dan omhakken of staat-ie helemaal niet op “jouw” grond? Een andere tip bij bezichtigen van de tuin: in wat voor staat is de schutting (sowieso, van wie is de schutting?) en hoe goed is de tuinbestrating? Is die laatste egaal of wordt het opnieuw bestraten?  Eenmaal buiten werp je ook een scherpe blik op de dakgoot, de regenpijp en het zonnescherm. Kortom, kijk verder dan alleen de plek waar je het beste kunt barbecueën. 

4. Let ook op details
It’s all about details. Tegenwoordig gebruiken we bijvoorbeeld veel meer stopcontacten dan vroeger. We hebben opladers voor telefoons, laptops, tablets en noem maar op; het vraagt om nogal wat stopcontacten. Kijk dus of er voldoende aanwezig zijn. Stopcontacten zijn trouwens altijd nog aan te leggen, maar de elektricien komt niet voor niks. Met een simpele blik op de muren én jouw stroombehoefte (ga je bijvoorbeeld een kantoor aan huis beginnen?) kun je thuis een rekensommetje maken. En houd je rekenmachine maar bij de hand. Want als het hang- en sluitwerk niet up-to-date is of als het veel veiliger kan, dan heeft dat gevolgen voor je uitgaven en voor het bod dat je misschien gaat uitbrengen.
Het zijn slechts twee voorbeelden van details, waarmee we willen laten merken dat je een bezichtiging tot in het kleinste detail kunt voorbereiden.

5. Kinderen liever niet meenemen
Het is raadzaam om bij een bezichtiging de kinderen onder te brengen bij een oppas – als je die mogelijkheid hebt. Je krijgt tijdens een bezichtiging in korte tijd ontzettend veel informatie te verwerken. Dat vraagt alle aandacht. Als je tussentijds continu moet horen of er nu ein-de-lijk een trampoline mag komen, dan leidt dat af van de kern. 

6. Ask a friend
Met de vele verhuizingen zijn er wellicht ook in jouw vrienden- of familiekring ervaringsdeskundigen.
Ga in gesprek over hun bezichtiging. Wat hadden ze liever anders gedaan? Welke vraag hadden ze moeten stellen? Waren er tegenvallers toen ze de sleutel kregen? Wat is hun ultieme bezichtigingstip?

Aankoopmakelaar Boxtel
Hopelijk hebben we je kunnen inspireren en een begin gegeven om goed voorbereid de woningmarkt op te gaan.  Voor nog meer voorbereiding wijzen we je op een van de vele checklists die je op het internet kunt vinden. Er zijn talloze handige afvinklijsten die je tijdens de bezichtiging mee kunt nemen, zoals bijvoorbeeld die van ons https://www.tm-makelaardij.nl/wp-content/uploads/2021/04/TMM_Checklist_Bezichtiging.pdf

Wil je verzekerd zijn van een goede bezichtiging en met een goed gevoel een bod gaan uitbrengen?
Dan kun je een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Tijn Maas Makelaardij is op de hoogte van alle aspecten die van belang zijn bij een woning kopen, van bouwkundige tot juridische aspecten. Daarnaast kennen wij de ontwikkelingen in de markt en zijn we al sinds 2001 werkzaam in Boxtel en omgeving. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.